info voor ouders
Maak je je zorgen over je kind?
Is je kind angstig of somber? Zijn er problemen thuis of op school? Heeft je kind moeite om contact te leggen of maakt u zich zorgen om de ontwikkeling van uw kind? Dan kun je bij NeuroScan terecht.Â
Als ouder wil je het beste voor je kind. Het is dan ook moeilijk om te zien dat je kind het moeilijk heeft. Als er iemand in een gezin “vast zit”, heeft dit ook invloed op de mensen om hem of haar heen. Door jullie als gezin te betrekken bij de behandeling kunnen we ervoor zorgen dat jullie er met elkaar sterker uitkomen. Bij de behandeling stellen we continu de vraag: hoe ontvangt dit gezin de beste hulp om weer zicht te hebben op een goede toekomst?Â
Samen op ontdekkingsreis
Onze behandeling is als een ontdekkingsreis. Tijdens de reis gaan we op zoek naar waarom de problemen zijn begonnen. Dit is een onderdeel van de reis van het kind. Het is hun verhaal. Als ouder heb je ook een verhaal. Wanneer je begrijpt hoe jullie verhalen zijn ontstaan lukt het vaak beter om er mee om te gaan.
Tijdens de reis praten we met het kind, maar ook met de mensen om hem of haar heen. Bijvoorbeeld de ouders/opvoeder, broers of zussen. Door jullie mee te nemen in de reis (de behandeling) zorgen we ervoor dat jullie een hechtere band krijgen en een sterker team vormen. Dit merk je doordat je beter met elkaar samenwerkt. En jullie zijn met z’n allen beter voorbereid op de toekomst.
1. Aanmelden
De reis begint met de aanmelding van je kind bij NeuroScan. Vaak regelt een arts of hulpverlener dat. Je kunt dit als ouder ook zelf doen. Dan heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts of een beschikking van de gemeente. Het Jeugdteam in jouw gemeente kan je kind ook aanmelden.Â
2. Juiste plek?
Bij de aanmelding kijken we of Neuroscan de beste plek is voor jouw zoon of dochter. Zo ja, dan plannen we een eerste afspraak in. Zo nee, dan brengen we je in contact met met andere mensen die jullie beter kunnen helpen.
3. Wachttijd
Het kan zijn dat je een tijdje moet wachten voordat jullie naar de eerste afspraak kunnen komen. Dat is natuurlijk vervelend. Wij proberen de wachttijd zo kort mogelijk te houden.
ZO ziet de reis eruit
Verkennen
In het eerste gesprek bespreken we waar jullie bezorgd over zijn en spreken wij verwachtingen naar elkaar uit. Van te voren vullen jullie en het kind vragenlijsten in. Die helpen ons om de situatie beter te begrijpen. Bij kinderen jonger dan 15 jaar is het mogelijk om als ouder eerst zonder kind met ons in gesprek te gaan.
Onderzoeken
Het tweede gesprek gaan we de diepte in en luisteren naar jullie verhaal en zorgen. Met elkaar bekijken we wat het kind nodig heeft. En hoe we het beste kunnen helpen. Soms is daar eerst een (uitgebreid) onderzoek voor nodig. Dit kan bestaan uit een interview, opdrachten of spelen. Meestal is er ook contact met de school. Â
Route uitstippelen
Is het duidelijk wat er precies aan de hand is? Dan maken we samen een plan hoe we de problemen gaan aanpakken. En wat het kind wilt bereiken. Hulp ziet er voor iedereen weer anders uit. We bespreken met het kind en met jullie wat er goed gaat en waar jullie hulp bij kunnen gebruiken.
Rugzak voor onderweg
Behandeling en begeleiding ziet er voor iedereen weer anders uit. Als ouder word je hier nauw bij betrokken. Meestal krijgt je kind gesprekken en oefeningen. Alleen, samen met jou of in een groep met andere kinderen. Bij ons op locatie, op school, of bij jullie thuis. Soms krijgt je kind ook medicijnen. Dat gebeurt altijd in overleg met jou als ouder of opvoeder.
We lopen een tijdje mee op het pad van het kind en nemen afscheid wanneer dit kan.
Hoelang de reis duurt is voor iedereen verschillend. We bespreken regelmatig met jullie hoe het gaat. Voelen jullie je goed geholpen? Krijgen jullie weer grip op de situatie?
Aan het eind van je behandeling is er een evaluatiegesprek. We bespreken dan met elkaar of de situatie beter is geworden en of jullie zonder hulp verder kunnen.