Behandelingen

Samen stippelen we een
route uit die past bij jou

Een behandeling bij NeuroScan ziet er voor iedereen anders uit. Het is altijd maatwerk. De behandeling vindt plaats bij ons op de praktijk, soms online of, indien nodig, in je eigen leefomgeving. Bij de behandeling worden soms mensen uit je familie of directe omgeving betrokken. Dit doen we natuurlijk altijd in overleg met jou. 

Wij bieden psychodiagnostiek, individuele en gezinsgerichte behandeltrajecten. We beginnen altijd met een kennismaking en intake en indien nodig een psychodiagnostisch onderzoek. Daarna kiezen we samen welke therapievorm het beste past bij jouw doelen en (persoonlijke) situatie. 

 

Wie is je behandelaar?

Binnen NeuroScan werken we in een multidisciplinair team. Dat betekent dat er meerdere behandelaren bij een behandeltraject betrokken zijn. 

  • Er is altijd een regiebehandelaar betrokken. Dat is een GZ-psycholoog, kinder- en jeugdpsycholoog, verpleegkundig specialist en/of een psychiater. 
  • Daarnaast is er ook een coördinerend behandelaar betrokken. Dat kan zijn een psycholoog, ouderbegeleider, systeemtherapeut of een verpleegkundige. 

Waar nodig kunnen we ook met meer dan twee behandelaren een behandeltraject vormgeven. Samen met de regiebehandelaar en coördinerend behandelaar stel je je behandelplan op.

Therapievormen

Een behandeling bij NeuroScan kan bestaan uit verschillende therapievormen. 
Klik op één van de therapievormen hieronder om direct naar de toelichting te gaan. 

Psychotherapeutische behandelingen

Psychotherapeutische behandelingen is een verzamelnaam voor diverse therapiesoorten. Wanneer je een behandelplan opstelt met je therapeut, zal uitgelegd worden wat de therapie voor jou in zal houden. Hieronder geven we een beeld van de verschillende therapievormen. 

 

Cognitieve gedragstherapie bestaat uit cognitieve therapie en gedragstherapie. Cognitieve therapie gaat over hoe je gedachten (cognities) invloed hebben op je gevoel en je gedrag. Bij gedragstherapie staat het gedrag centraal. Wat je doet heeft invloed op hoe je je voelt. 

Via cognitieve gedragstherapie leer je via inzichten je gedrag te beheersen en waar nodig te veranderen. Het is daarom belangrijk om inzicht te krijgen in je manier van denken. Dit gebeurt aan de hand van gesprekken met een psycholoog of psychiater en door opdrachten thuis te doen. De uiteindelijke bedoeling is altijd dat je anders leert omgaan met je emotionele problemen, zoals angst, boosheid, somberheid of schuldgevoelens. Tijdens de therapie krijg je soms ook inzicht in bepaalde gebeurtenissen uit het verleden. Soms kunnen die gebeurtenissen je huidige gedachten en gedrag verklaren. Klik hier voor meer informatie. 

Een traumabehandeling kan helpen als het je zelf niet lukt om een heftige gebeurtenis een plek te geven. Binnen NeuroScan bieden wij verschillende vormen van traumabehandeling aan. Deze traumabehandelingen kunnen onderdeel zijn van een bredere behandeling maar ook losstaand na diagnostiek worden aangeboden.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR): Deze techniek helpt vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang. Dit gebeurt zonder uitgebreide gesprekken en meestal in een zeer korte tijd. De therapeut vraagt je terug te denken aan de traumatische gebeurtenis terwijl een andere sensorische prikkel je afleidt. Het denken aan deze gebeurtenis terwijl er ook aandacht is voor afleiding, zorgt voor een activatie in het verwerkingssysteem voor emotionele gebeurtenissen. Door EMDR worden traumatische herinneringen omgezet naar normale herinneringen. Je kunt na de therapie denken aan de herinnering zonder overstuur te raken. Lees hier meer over de werking van EMDR. 

Een traumabehandeling kan helpen als het je zelf niet lukt om een heftige gebeurtenis een plek te geven. Binnen NeuroScan bieden wij verschillende vormen van traumabehandeling aan. Deze traumabehandelingen kunnen onderdeel zijn van een bredere behandeling maar ook losstaand na diagnostiek worden aangeboden.

Narratieve Exposure Therapie (NET) is ontwikkeld voor de behandeling van PTSS. Met name PTSS waarbij er meerdere schokkende gebeurtenissen in je leven hebben plaatsgevonden. Bij NET plaats je de traumatische gebeurtenissen en bijbehorende gedachten in het verhaal van jouw leven. Dit doe je onder begeleiding van je therapeut. Samen bespreek je de belangrijke gebeurtenissen in jouw leven, positief en negatief. Jullie bespreken deze in detail en plaatsen deze in het perspectief van jouw hele leven. Je gaat bij de gebeurtenissen jouw gevoelens en emoties na. Zo krijg je een goed beeld van hoe deze jou beïnvloeden. Deze vorm van therapie helpt bij het verwerken van het trauma. Bij NET staat de levensgeschiedenis van de cliënt centraal. In de behandeling wordt na uitgebreide psycho-educatie een levenslijn op de grond uitgebeeld. Vervolgens wordt de levenslijn doorgewerkt met Narratieve Exposure en wordt een levensdocument opgesteld. Meer informatie over NET vind je hier. 

Een traumabehandeling kan helpen als het je zelf niet lukt om een heftige gebeurtenis een plek te geven. Binnen NeuroScan bieden wij verschillende vormen van traumabehandeling aan. Deze traumabehandelingen kunnen onderdeel zijn van een bredere behandeling maar ook losstaand na diagnostiek worden aangeboden.

Imaginaire exposure en rescripting zijn vormen van traumabehandeling die gebruik maken van onze mogelijkheid om trauma’s te herinneren en te bewerken. Bij imaginaire exposure probeer je onder begeleiding van de therapeut de traumatische herinnering in detail op te roepen en te beschrijven. De therapeut zal je veel vragen stellen over deze herinnering. Hierdoor zal je de herinnering anders opslaan en minder last hebben van overweldigende emoties. Bij imaginaire rescripting roep je de herinnering aan het trauma ook op en probeer je samen met de therapeut om de betekenis van deze herinnering te veranderen. Je beeldt je in hoe je zou willen dat de gebeurtenis zal aflopen en hoe je dit in gedachten uitvoert. In deze therapie is aandacht voor de behoeften die jij toen had en die wel of niet gezien werden. Deze behandelvorm wordt vaak gecombineerd met technieken uit de schematherapie en met EMDR.

Acceptence en Commitment Therapy (ACT) is een vorm van gedragstherapie waarbij je om flexibeler om te gaan met de klachten die je ervaart. Binnen deze vorm van therapie breng je in kaart welke waarden voor jou echt belangrijk zijn. Je leert aandacht te geven aan de onderwerpen die jij wilt laten groeien. De therapie is gericht op vergroten van jouw psychische veerkracht. Er wordt veel gewerkt met metaforen en oefeningen. Het doel is niet zozeer het verminderen van de klachten, maar het vergroten van jouw weerbaarheid. Deze behandeling is bewezen effectief bij depressie, angststoornissen, aanhoudende lichamelijke klachten, psychose en dwangklachten. Klik hier als je meer weten over deze therapievorm.

Schema-therapie een bewezen doelmatige therapie om langdurende klachten, zoals aanhoudende depressie of persoonlijkheidsproblematiek, te verminderen. Deze therapie gaat de diepte in. In deze therapie breng je in kaart welke gedragspatronen en overtuigingen jouw klachten in standhouden en verergeren. Je krijgt inzicht in de ontstaansgeschiedenis van deze patronen. Samen met de therapeut leer je welke valkuilen er zijn en welke technieken je kan gebruiken om tot herstel te komen. Je leert welke behoeften je hebt en hoe je daar aandacht aan kan geven in jouw dagelijkse leven. Lees meer over deze therapievorm. 

Systeemtherapie is een ander woord voor relatie- en gezinstherapie. Deze therapie gaat over de ruimte tussen de mensen in, over de verhalen en wensen die leven in je familie en bij je naasten. In de systeemtherapie zoek je met elkaar naar een andere betekenis van de zorgen, zodat er ruimte komt voor iedereen en er weer hoop ontstaat en je de relatie met elkaar verdiept. De systeemtherapie richt zich op alle leeftijden. Meer informatie vind je via deze link. 

Als je last hebt van sterk wisselende gevoelens dan kan een training gericht op het herkennen van emoties en het leren van emotie regulatievaardigheden helpen. In deze training maak je samen met jouw therapeut een signaleringsplan. Wij maken in deze therapie gebruik van mindfulness oefeningen om te leren ontspannen als emoties hoog oplopen. Ook kijken wij welke technieken jou kunnen helpen om je emoties de baas te blijven. Zo ervaar je meer controle en minder paniek. Deze therapie kan goed in een groep gegeven worden. Als er meerdere cliënten bij ons in behandeling zijn met deze problematiek zullen we een groepsvorm aanbieden. Deze therapie kan ook onderdeel zijn van een individuele behandeling waar ook andere therapievormen worden aangeboden, zoals cognitieve gedragstherapie.

Farmacotherapie (medicatiebehandeling)

Behandeling met medicatie van psychiatrische klachten is soms noodzakelijk om te kunnen herstellen. De psychiater zal voldoende tijd nemen om jou of je kind te leren kennen zodat een deskundig advies gegeven wordt over de voor- en nadelen van een medicatiebehandeling. Er wordt altijd een afspraak gemaakt om een indicatie te stellen of medicatie noodzakelijk is. 

Je krijgt van de psychiater, verpleegkundig specialist of verpleegkundige uitleg over het werkingsmechanisme, de risico’s en de bijwerkingen van het medicijn. Wij stellen vragen over de lichamelijke gezondheid, er worden lichamelijke controles gedaan en soms is bloedonderzoek/cardiologisch onderzoek noodzakelijk voordat er veilig gestart kan worden met medicatiebehandeling. 

Als wij samen besluiten dat een medicatiebehandeling mogelijk goed effect zal hebben, dan blijft u bij ons onder behandeling. Onder deskundige begeleiding wordt gezocht naar de juiste dosering. Wij werken nauw samen met je huisarts en eventueel betrokken medisch specialisten. Als de medicatie stabiel is ingesteld, wordt de medicatiebehandeling in goed overleg overgedragen aan je huisarts. 

Ouderbegeleiding

Opvoeden van kinderen is een moeilijke klus. Opvoeden van kinderen met psychische klachten is een nog veel moeilijkere klus. Naast gevoelens van verdriet en rouw, voelen veel ouders zich machteloos en is het gedrag van hun kind vaak moeilijk te duiden of te begrijpen. 

Onze ouderbegeleiders gaan samen met je op reis om te onderzoeken welke behoeften het kind heeft en hoe u de opvoeding van uw kind (eren) kan aanpassen op deze behoeften. Er is in de ouderbegeleiding aandacht voor uitleg over de ontwikkelingsproblemen en we zoeken samen naar een vorm van ouderschap die bij jullie past. 

Onze begeleiding kan heel praktisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van gezinsregels of het samen bedenken van een bedritueel. De begeleiding vindt plaats bij ons op de praktijk of indien nodig bij u thuis. Wij stimuleren contact met andere ouders die hetzelfde meemaken.

Groepstherapie

Vanaf 1 januari 2023 start NeuroScan met psycho-educatie in groepsvorm en oudertrainingen. Wij vinden het belangrijk om een plek voor ontmoeting te creëren. Een plek waar je kan leren van elkaar en ervaringen kunt uitwisselen. 

In onze maatschappij wordt vaak niet open gesproken over psychische kwetsbaarheid. Dit vinden wij zonde. Iedereen is op zijn of haar manier kwetsbaar. Door erover te praten wordt deze kwetsbaarheid normaal en kan het een plek krijgen in een ieders leven. Herstellen doe je samen en niet alleen.

Thuisbehandeling

Als de stap naar de praktijk te groot is, of de behandeling effectiever zal zijn in de thuissituatie, dan bieden wij trajecten op maat aan. De behandeling vindt dan (gedeeltelijk) plaats in je eigen omgeving. In deze behandeling werken wij gericht aan behandeldoelen waardoor je wereld weer groter wordt. 

Wij zetten thuisbehandeling bijvoorbeeld in als er sprake is van schoolweigering, van heftige angsten en dwang, wanneer depressie ervoor zorg dat je niet buiten komt of als er net gezinsuitbreiding is geweest en ouders kampen met psychische problemen.  

Er wordt zo kort als mogelijk en zo lang als nodig behandeld.

blended-care

Wij bieden blended-care.  Dit is een combinatie van face-to-face behandelingen en digitale behandelingen (ook wel E-health genoemd). Daarbij kan je denken aan behandelingen via beeldbellen en online-behandelingen via ons E-health platform Therapieland.Â